Singapores plettfrie gater

I minus fire grader boardet seks milsere flyet i Bergen i retning Singapore for å delta på årets JSConf Asia. Singapore kunne by på temperaturer oppunder 30 grader, så til tross for en lang reise var det vel verdt det da vi inntok hotellets bassengområde etter over 30 våkne timer. Siden vi dro så langt hadde vi lagt inn noen dager til sightseeing før konferansen startet, og det viste seg å være en strålende avgjørelse.

Singapore har tingene på stell, støttet av totalforbud mot tyggegummi og dødsstraff for narkotikasmugling. Det hersket en "no broken window"-effekt, da vi blant annet vegret oss for å tråkke på gressplenene, og passet godt på å rydde opp etter oss. Det utenomfaglige høydepunktet var en kveldstur i "Gardens by the Bay", der de kunstige trærne skapte magisk atmosfære.

JSConf Asia i Capitol Theatre og Shangri-La Rasa Sentosa Resort and Spa

Vi var fortsatt litt preget av jetlag da konferansen startet torsdag morgen, men heldigvis bød arrangørene på god kaffe fra Jimmy Monkey. Vi var enige om at den første dagen var litt skuffende. Det var noen interessante temaer, men siden alle presentasjonene bare var 30 minutter lange, avsluttet de fleste akkurat da det begynte å bli interessant. Vi følte oss f.eks. litt snytt da Will Mendes pratet om micro front ends, men uten å adressere problemet med komposisjon, som er noe av de vi har hatt mange diskusjoner om i vårt webteam. Vi traff heldigvis på Will på festen på kvelden, og hadde en lang samtale om dette. 

Mer interessant var det da å høre Shirley Wu og Nadieh Bremer snakke om datavisualisering med D3.js og SVG. Inspirerende med visualisering av data utover de sedvanlige søylediagrammene! 

Alle workshopene var lagt til dag to, til fantastiske Shangri-La på øyen Sentosa. Du kan tro det var godt å komme unna det forferdelige bassengområdet med den lune temperaturen, og inn i konferanseområdet på hotellet da workshopene startet...

Shangri-La Rasa Sentosa Resort and Spa

Bassengområdet på Shangri-La Rasa Sentosa Resort and Spa

Workshopen om node performance som Matteo Collina holdt var kjempebra! Han presenterte hvordan man kan systematisk finne flaskehalser og løse de opp ved hjelp av sitt verktøy node-clinic. Dette analyserer koden din runtime, visualiserer flaskehalser og gir tips om forbedringer. Visste du for eksempel at hvis man kaller en javascriptfunksjon med en parameter av typen number, for så etterpå å kalle den med undefined, så må funksjonen rekompileres? Vær derfor forsiktig med å lage funksjoner med valgfrie parametre!

En annen trend vi plukket opp, men som ikke var direkte presentert, var at Express.js har stagnert litt, og at man kanskje burde vurdere andre rammeverk fremover. Fastify ble trukket frem som et godt alternativ og vi tenker helt klart å se nærmere på dette!

Også workshopen om CSS Grids var utrolig bra. CSS Grids er noe vi lenge har snakket om å ta i bruk, så da passet det bra med en skikkelig gjennomgang av en en veldig dyktig og inspirerende Chen Hui Jing. Spesielt relevant var det å se hvordan man kan bruke Grids for å minimalisere bruken av media queries i responsive design.

Fra konferansens siste dag trekker vi frem Thai Pangsakulyanont sin presentasjon om Smells in React apps, Jake Archibald om event loop-en i browseren og Alyssa Ongs talk om chatbots. Av de mindre tekniske innslagene var Tim Holmans talk morsom, der han viste eksempler på hvordan han koser seg med utvikling, og selvsagt Bruce Lawsons avsluttende keynote, der han på en humoristisk måte la frem sitt budskap om utfordringer rundt digitalisering og ulikheter i verden, og at man ikke må bruke JavaScript til å styre CSS!

Milesere i Capitol Theatre

Konferanselokalet i Capitol Theatre

Publisert 29.01.2018 av wenche.tollevsen@miles.no