/Adventsnøtter

For å skape et lite avbrekk til førjulstiden har vi også i år laget adventsnøtter i Miles. Her vil du få servert fire relativt vanskelige nøtter, og fire litt enklere, i ukene frem mot julaften. Du får da en mulighet til å stikke av med både heder og ære, samt en splitter ny ReMarkable til odel og eie.

Offisielt Miles adventsnøtt-bilde, Photoshoppet Milesbil

Velkommen til årets adventsnøtter. I år har vi lagt opp til to ulike varianter, en som kan utfordre deg faglig og en som kan få deg til å utforske vårt digitale univers. Alt du trenger er en nettleser, en god dose tålmodighet og selvsagt viljen til å ville vinne. Har du det som skal til?

Vinner av årets adventsnøtter 2020

Fordelt på alle deltakere lå det totalt 143 lodd i potten før trekning, men det var Svetlana Halnes som til slutt stakk av med seieren (og en splitter ny ReMarkable). Gratulerer til vinneren, og all heder og ære til dere andre som deltok.

Regler

Slik fungerer adventsnøttene

Hver uke vil du få to utfordringer. Du kan velge å løse en, eller begge. På den ene siden vil det være en fordel om du har kunnskaper rundt utvikling, sikkerhet, UX – ja egentlig kjernevirksomheten i Miles. På det andre siden vil du kun trenge å saumfare miles.no for å løse. Klarer du å løse oppgaven(-e) ila de første 24 timer vil du motta 5 poeng (10 poeng om du løser begge). Klarer du det ila dag 2 får du 4 poeng, dag 3 gir 3 poeng osv. Poengene angir hvor mange lodd du tar med deg i hovedtrekningen 1. juledag. Med andre ord kan alle som klarer å svare riktig ila tiden frem mot jul, vinne hovedpremien. Dess flere oppgaver du løser, eller jo tidligere du løser oppgavene, betyr større vinnersjanse i trekningen.

Hovedpremie baserer seg på loddtrekning blant alle som har klart å løse an av våre nøtter frem til og med 24. desember. Jo flere nøtter du klarer å løse, jo flere lodd vil du ha i potten 1. juledag.

Hvordan delta i adventsnøttene

Ukens nøtter legges ut på denne siden hver uke frem mot julaften. Det vil underveis i uken legges ut ledetråden som kan gjøre det enklere å løse nøttene, hvor løsningen presenteres hver søndag (bortsett fra siste nøtt som presenteres på 1. juledag). Delvinnere, heder og ære vil vi i noen tilfeller annonsere i sosiale medier eller kun direkte til vinnere.

Alle kan delta i adventsnøttene våre, men ansatte i Miles, og deres familier, kan ikke vinne premier (heder og ære derimot er for alle).

Svar sendes inn via skjema i bunn på denne siden, husk å få med fullt navn, telefonnummer og e-post slik at vi kan kontakte deg dersom du vinner.

Håndtering av personopplysninger

I tråd med GDPR vil ingen personlig informasjon bli delt med tredjepart eller brukt til andre formål. Alle personopplysninger som blir gitt i forbindelse med konkurransen, vil bli slettet når konkurransen er over, og lagres kun for å kunne kontakte eventuelle vinnere frem til den tid.

Svar på ukens nøtt(-er):  Adventsnøtt uke 1 (1.12-6.12):

  Enkel adventsnøtt: Finn nisseluene

  Det stemmer, så enkelt er det. Vi har gjemt unna 5 nisseluer på ulike steder her inne på miles.no, klarer du å finne nisseluene?

  Når du finner en lue noterer du deg siden den ble funnet på, og hvor på siden du fant den. Fyll så ut skjemaet i bunn og trykk send – så enkelt. Fant du ikke ukens nisseluer, fortvil ei. Vi legger ut nye luer hver uke, lykke til!

  Hint 1

  En lue kan du finne ved å besøke en av våre daglige tjenere..

  Hint 2

  Det er mulig å finne luer i Miles’ historie…

  Hint 3

  Ser ut til at nissen har vært en tur innom oljehovedstaden også..

  Hint 4

  Har du telt med denne siden?

  Vanskelig adventsnøtt: Capture the flag

  Ukens vanskelige adventsnøtt er levert av Stig Rune Malterud, som seg hør og bør innebærer det Capture the flag. Selve oppgaven finner du på https://decctf2020.azurewebsites.net/

  Skulle du trenge litt hjelp kan Stig Runes bloggpost, Capture the Flag, anbefales. Klarer du å løse oppgaven fyller du ut skjemaet i bunn på denne siden, og jo raskere du leverer jo flere poeng får du – lykke til!

  Hint 1

  Skulle du trenge litt drahjelp i starten kan muligens dette hjelpe deg videre mot dekoding av første del (i dag er det mulig å hente 4 poeng dersom du finner flagget):

  Miles Advenstnøtt vanskelig - Bilde av statue som portretterer Caesar

Photo by iam_os on Unsplash

  Hint 2

  Flere som tok referansen til Caesar i bildet i går, og muligens fant ut at ved å bruke Caesar cipher til å dekode meldingen kommer man et steg nærmere. Men så var det å finne adminpanelet som var neste steg, kanskje dagens hint kan hjelpe..

  Miles Advenstnøtt vanskelig - Bilde av mann som heter Martijn som Koster

  Hint 3

  Så enkelt, men likevel så vanskelig – nå mangler du bare en liten detalj før du er på oppløpssiden. Klarer du å dra det hele i land i dag tar du med deg 2 poeng videre i adventsnøttene:

  Miles Advenstnøtt vanskelig - Bilde av laptop med "usernam":"admin"

  Hint 4

  Nå skal du se at det blir et poeng å ta med seg videre før neste oppgave kommer på mandag:

  Miles Advenstnøtt vanskelig - "Debug":True

  Adventsnøtt uke 2 (7.12-13.12):

  Enkel adventsnøtt: Finn nisseluene

  Ny uke, nye muligheter for å finne nisseluer. Denne ukes nisseluer er muligens noe vanskeligere å finne, her er det ikke nødvendigvis bilder av nisseluer dere er på jakt etter. Det kan være ordet nisselue i en tekst (vil da være markert i bold) eller i koden, bilde av nisselue som forrige uke eller det kan være nisseluer gjemt i noen av våre ordinære bilder. Totalt skal det være fem stk gjemt rundt på nettstedet vårt, god jakt!

  Finner du luene bruker du dette skjemaet til å sende lokasjonen du fant dem på..

  Løsning

  Det var mulig å finne to luer under miles.no/bergen, en var redigert inn i bildet av Joseph og en på profilsiden til Caroline.
  En av luene fant du selvsagt på denne siden, i bunnen av artikkelen til kvinnedagen samt alt teksten på et av bildene under nasjonal sikkerhetsmåned.

  Vanskelig adventsnøtt: UX-nøtter

  Ukens vanskelige adventsnøtt er levert av UX designer Caroline Gannefors, og tar for seg ulik terminologi som brukes flittig innen UX. Basert på ledetrådene skal du kunne finne frem til de ulike termene vi har brukt, samt løsningsordet vi er ute etter:

  Miles Advenstnøtt vanskelig - kryssord
  1. Mange brukere er avhengig av dette for å bruke nettsiden optimalt.
  2. Dette er særlig viktig for brukere med nedsatt syn, lesevansker og nedsatt kognisjon, og for alle brukere under krevende lysforhold.
  3. Dette slår inn ved nettleserforstørring eller endring av vindusstørrelse.
  4. Dette gjør det lettere for alle å orientere seg i innholdet.
  5. Disse skal være mulig å se uavhengig av fargesyn, lysforhold og innstillinger i nettleseren.
  6. Dette må ha en alternativ tekst for at brukerene skal få den informasjonen de ønsker fra alle elementene på siden, uavhengig av synsstyrke eller kognitiv funksjonsnedsettelse.
  7. Dette er viktig å kode riktig slik at vi tar hensyn til brukere som ikke ser grensesnittet eller har nedsatt motorisk presisjon eller kognitiv funksjonsnedsettelser.
  8. Det mest brukte alternativet for å finne frem til ønsket informasjon.
  9. Dette presenteres øverst i et vindu eller fanen i nettleseren.
  10. Alle elementer er nøstet korrekt. Alle elementer startes og avsluttes korrekt. Ingen elementer skal ha duplikats attributter. Ingen elementer skal ha identisk verdi på id-attributtet.  Klarer du å løse oppgaven fyller du ut dette skjemaet. Legg inn de ulike ordene du tror vi er på jakt etter, og selvsagt hvilket løsningsord du mener er riktig. Lykke til!

  Løsning

  1 = TastaturNavigering, 2 = KontRast, 3 = REsponsiv, 4 = OVerskrift, 5 = LenkEr, 6 = BiLder, 7 = Skjema, 8 = SøkefUnksjonen, 9 = SidetitLer, 10 = KodevalIdering

  Løsningsord (NREVELSULI) = UNIVERSELL

  Adventsnøtt uke 3 (14.12-20.12):

  Enkel adventsnøtt: Finn nisseluene

  Ny uke, nye muligheter for å finne nisseluer. Totalt skal det være fem stk gjemt i bilder rundt på nettstedet vårt, god jakt!

  Finner du luene bruker du dette skjemaet til å sende lokasjonen du fant dem på..

  Løsning

  Så enkelt, men likevel så vanskelig.. Alle nisseluer var denne gang på bildene til ukens vanskelige nøtt..

  Vanskelig adventsnøtt: AI/ML-nøtter

  Ukens vanskelige adventsnøtt er levert av leder for AI og Machine Learning i Miles, Håkan Silfvernagel. Håkan ønsker at du skal finne ut hvem disse 5 AI/ML-nissene er, basert på informasjonen under samt daglige tips frem til fredag – tar du utfordringen?

  Nisse 1

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - bilde av Andrew Ng

  Dette er selvsagt Andrew Ng

  Nisse 2

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - bilde av Yann LeCun

  Nissen vi skulle frem til her var Yann LeCun

  Nisse 3

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - bilde av Marvin Minsky

  Som flere klarte å se er dette Marvin Minsky

  Nisse 4

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - bilde av Alan Turing

  Nissens identitet er selvsagt Alan Turing

  Nisse 5

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - bilde av HAL

  Kanskje den enkleste nissen av dem alle, HAL

  Adventsnøtt uke 4 (21.12-24.12):

  Enkel adventsnøtt: Finn nisseluene

  Siste innspurt før trekning 1. juledag, kan du finne hvor vi har gjemt ukens sorte nisseluer?

  Let deg frem til fem poeng som kan komme godt med i trekningen på fredag, lykke til!

  Vanskelig adventsnøtt: Smidig

  Adventsnøttenes siste “vanskelige” oppgave kommer fra smidigevangelist, Christina Kjær Seime. Som Agile coach har Christina mange verktøy som kan brukes i det daglige, klarer du å finne ut hvilket verktøy hun er på jakt etter?

  Hint 1

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - illustrasjonsbilde av Simon says.

  Hint 2

  Miles Advenstnøtt vanskelig enkel - bilde av Simon Wardley

  Løsning

  Vi skulle selvsagt frem til Wardley maps. Globen som et hint til kart, Simon says var et sitat fra Simon Wardleys Twitterkonto og siste hint var Simon Wardley selv forkledd som nisse.