O’Reilly Software Architecture Berlin 2019 – Takeaways

Miles logo på kontoret ved Bislett

Før jul dro Jan-Helge, Frode og JosephO’Reilly Software Architecture Conference i Berlin. Bli med når Jan-Helge deler erfaringer fra, som han selv sier, en strålende og profesjonell konferanse.

Dette er en oppsummering. Jan-Helge har også skrevet et eminent bonusinnlegg: O’Reilly Software Architecture Berlin 2019 – Sesjonsdetaljer

Om konferansen

O’Reilly er jo i europa primært kjent for fagbøkene med dyretegningene på, men det virker som om de satser litt ekstra på selvstendige konferanser også utenfor US.

Med undertittellen “Microservices and Serverless Conference” så kunne det vel virke som om kursen var staket ut, men siden programmet indikerte at det kanskje var litt rikere mangfold i tematikk enn som så. Sittende “program chairs” Chris Guzikowski (fra O’Reilly) og Neal Ford (Thoughtworks) har nok sørget for at denne konferansen fått en profil som minnet litt om en av de bedre konferansene undertegnede har vært på, nemlig Software Architect i London (2013).

Og med et program som dette i kombinasjon med høye forhåpninger, så var jo fallhøyden ganske påtakelig! Det var rett og slett vanskeligere enn normalt å velge hvilke sessions man ville delta på.

Se hvor glad Frode og Joseph var over at vi fant frem til en Omakase-restaurant ved navn Kushinoya

Konferansen ble holdt parallellt med en annen O’Reilly konferanse; Velocity. Dette er en konferanse som retter seg mer mot rene “doers” mer enn “thinkers”, all den tid de har undertittelen “Systems Engineering & Cloud Native”. Men på en måte så har de jo da samlet både “Dev” og “Ops” under samme tak 🙂

Om stedet

Konferansen ble holdt på messeområdet i Berlin (City Cube i Messe Süd) og var lett tilgjengelig med S-Bahn mot Spandau og foruten litt knotete innsjekking/registrering, så fungerte det praktiske ganske så godt.

Vi bodde ved Savignyplatz, rett ved banen som gikk omtrent til inngangsdøren.

Programmet

Konferanseprogrammet var lagt opp slik at mandag og tirsdag var workshops, og så foredrag onsdag og torsdag.

Vi valgte i år å ikke delta på workshops men det tror jeg meget mulig vil endre seg en neste gang. Spesielt Architecture Katas-sesjonen på tirsdagen hørtes veldig interessant ut!

Omtrent som over så onsdagen ut, etter at herrene måtte ta seg en tur til Alexanderplatz for litt sightseeing

Ett tema som gikk igjen i konferansen var samhandling og kommunikasjon, noe som preget litt formen.

Foredrags-dagene var delt opp slik at det var et knippe parallelle spor før lunsj. Deretter var det felles lunsj med diskusjonsbord, der det var ment å diskutere forskjellige tema. Dette fungerte jo sånn passe, siden lydnivået er ganske høyt når flere hundre mennesker skal spise buffet, samt at publikum på en slik konferanse kanskje ikke er de mest ekstroverte? Kunne kanskje trengt litt mer fasilitering 🙂

Etter lunsj var det så en felles sesjon med 3-4 foredrag, og til slutt flere parallelle sesjoner som før lunsj.

Key takeaways

Før jeg går ned i detalj på sesjonene jeg deltok (for de som måtte bry seg om det) på så har jeg lyst til å oppsummere mine nøkkel-takeaways fra SA2019:

Infrasctructure-as-a-service

Cloud Native Foundation (CNF) gjør veldig mye kule greier, og kanskje spesielt alt som er i gang rundt Service Meshes er ekstremt nyttig å vite noe om.

Infrastructure-as-a-service, det er kult det!

Det var også interessant, og litt overraskende, å få innsyn i adapsjonsprosessen de har for å ta opp nye produkter som Cloud Native Certified. For eksempel så er Envoy ganske nylig kommet til etter flere år med evaluering. Det tar lang tid og faktisk hardt arbeid og markedsføring for å kunne bevise traction i markedet, for å bare kunne bli vurdert inn i varmen.

Produktreklame

Vi slapp ikke helt unna produktreklame, men antallet som var dårlig maskert som foredrag var behagelig lavt.

Governance

Mye bra tanker på hvordan kommunikasjon, organisasjon og metoder kan hjelpe på å:

  • redusere teknisk gjeld
  • frikoble utvikling fra arkitektur aspekter uten å slippe fri kaos
  • “enable” utviklingsteam til ennå større grad av autonomi, men med en “7. far i huset”

BigData, ML og AI

Noen gode innspill på operasjonalisering og industrialisering av disse tre; BigData, ML og AI. Fint lite pek til de som har investert store penger i serverparker, når nå mye av det tunge arbeidet kan gjøres mye mer effektivt i HW-akselererte JavaScript-snutter i browser. Likte også tanken på å kanskje tenke mer “in-house databutikk” mer enn tradisjonell innsikt/datalake.

Kognitiv vitenskap i arkitektur

Mange foredrag var enten eksplisitt eller implisitt innom dette. Det er i hvert fall noe jeg er litt dårlig på; å tenke over hvordan det er jeg tenker og hvordan jeg ender opp med de konklusjonene jeg ender opp med!

Veldig interessant hvordan folk har fått til å guide hvordan teams tenker og på den måten oppnår å overholde prinsipper uten å svinge pisken.

EA i “DevOps”-verdenen

Som flere “Enterprise Agile”-rammeverk har bitt seg merke i så hjelper det fint lite om man har små (til dels) autonome teams som har høy kapasitet for hastighet og er hyper tilpasningsdyktige i en verden full av endringer, når omgivelsene er omtrent like kjapp i vendingene som Lillemannen.

Det krever ofte at omgivelsene endres i tillegg og da er det fort snakk om organisatoriske endringer (vanskelig å gjøre fra IT-avdelingen) men også om holdninger, prinsipper og endrede kommunikasjonsstrukturer (mulig å påvirke fra IT-avdelingen).

Flere interessante teknikker i luften her, og koblet opp mot undertemaet “Kognitiv vitenskap”, så er det jo kanskje mulig å hente noe?

Agile

I dette selskapet virker det som om “Agile” har fått noen flekker på skjorta.
Er absolutt med på at metodikker og verktøy kanskje er i konflikt med det opprinnelige manifestet (ref. Allen Holubs standsmessige rant) og at DevOps-/mikroservice-bevegelsen kanskje har oversolgt unødvendigheten av en gjennomtenkt arkitektur. Jeg tror pendelen svinger litt inn igjen i denne tematikken om ikke så altfor lenge!

Verdt turen?

Så, kommer jeg til å ta turen igjen?

Meget mulig.

Ikke bare var det en strålende og profesjonell konferanse, men det er jo også Berlin!

Og neste år er det ikke 30-års jubileum for Mauerfall, noe som betyr at det er større sjanse for at det skjer ting i byen som ikke er direkte relatert til det 🙂

Bonus: Sesjonsdetaljer

Les også Jan-Helges strålende gjennomgang fra sesjonene han var på, i O’Reilly Software Architecture Berlin 2019 – Sesjonsdetaljer


O’Reilly Software Architecture Berlin 2019 – Takeaways was originally published in Miles tones on Medium, where people are continuing the conversation by highlighting and responding to this story.