Nordic.js – kult, annerledes og lærerikt!

Tanker i forkant av konferansen
Som fullstacker med noe større vekt på frontend enn backend, og generelt glad i Sverige hadde jeg planlagt å delta på konferansen siden januar.

Sverige er et kult land og står for eksempel bak kjente produkter som Spotify og Minecraft (Fun fact: Den ene konferansieren er UX designer hos Mojang, selskapet bak Minecraft), og rebeller/hackere som Lisbeth Salander (Fra Millenium-serien) og ikke minst: The Piratebay

Endelig vår tur til å dra på konferanse i det store utland
Vi reiste totalt fire personer, to fra Stavanger (Inklusivt undertegnede) og to fra Oslo. Fin gjeng!

Første inntrykk av konferansen

Morsomt med «Hipster-inntrykk»: vintage-klær, «mullets», hårfarger, skjegg og tatoveringer på både foredragsholdere og deltakere (Vedkommende hjalp også personlig til med å øke statistikken på samtlige punkter). Konferansen var liten og intim i areal, og man vil ha sett mesteparten av utstillerplassene ganske kjapt innen tiden man er der, med noen overraskelser spart til de siste timene. Likefullt: det var mange deltakere inne i skipshangeren hvor dette ble arrangert, og køer ble erfart rundtomkring i pausene. Noe jeg vil trekke fram som positivt var at jeg observerte en jevn fordeling av kjønn, og minoriteter og yngre – blant både deltakere og foredragsholdere – enn på andre konferanser jeg har vært på. Med folk fra alle verdenshjørner. Gøy!

Mens konferanser som NDC og Java Zone er større, har flere selskaper (Capgemini, Bouvet, Webstep samt Miles mfl. på sponsorlisten), og er tilknyttet f.eks Microsoft eller Java, var selskapene her holdt til et minimum. De mest synlige logoene var MongoDB og Schibstedt.

Med mindre knytninger mot bedrift, innebar det også færre selskaper som ville hanke deg inn og derfor mer fokus på konferansen. Kreative elementer som: frisør, ballbinge, videospill, strikkebod, foliehatter og en filosof man kan booke for en halv time for å diskutere meningen med livet (Ja, faktisk). Dette gjorde det selvsagt veldig gøy i pausene!

Arrangementet var i en hamn, og interiøret bestod av skipskonteinere sprayet i ulike farger, supplert med vintage møbler og glitter. Det kan være verdt å nevne at man har et tema som varierer fra år til år, og at man i år valgte et 90-talls tema. Blant annet: Windows 95, tidsriktig musikk samt old school spillemaskiner man kan kose seg med! Power-pointene hadde også et par dryss av 90-tallet, og noen konferansierer i knæsj outfit.

Sosialt

Konferansen vedvarte i to dager – fullpakket program fra morgen til kveld.

På dag 1 kunne man skrive seg opp på en middagsliste, og bli satt på bord med 4 andre tilfeldige (ikke-kollegaer) for å spise middag. Tenk blind-dating, bare for å få nye venner. For min del så deltok jeg ikke på dette, men satt med Miles-kollegaene mine for å bli bedre kjent med disse. Hadde jeg reist alene hadde jeg nok deltatt for å få” the full experience”.

På dag 2 så var det ’coding in the dark’ som er konkurranse der man skriver en CSS uten feedback og Silent Disco til langt utover kvelden. Dette var det mange som deltok på. Hvis du ønsket å freshe deg opp i forkant og bli mest mulig 90talls så kunne du også farge håret ditt i en fresh hårfarge, få litt glitter og glam i ansiktet. Om man trengte pause fra dansegulvet så var det både food-trucks, boblebad og sauna utenfor.

Faglig

Det var kun ett spor, og du vil derfor ikke få talks som kolliderer med hverandre. På et arrangement med flere spor vil man risikere at man er uheldig og velger noe som ikke svarte helt til forventningene. På den annen side: man har ikke så mye å falle tilbake på her om man er på arrangementet og foredraget ikke falt i smak. Viktig å nevne dette.

Jevnt over syntes jeg det var veldig god kvalitet på foredragene, med dyktige og engasjerte foredragsholdere. Tematikken spente ifra” soft skills”, til ganske tekniske talks: overview av det nyeste ECMA-script, sikkerhet i React og forskningsrettet arbeid med både maskinlæring og wearables for Google!

Som favorittforedrag har jeg valgt å trekke fram “From Blender to the Web – the Journey of a 3D Model”, “Interviews for developers, by developers” og ”How to save the world with javascript”.

“Interviews for developers, by developers” av Carly Lichtfield.
Carly Lichtfield har en lederstilling i Galileo Health, og forteller om problematikk med klassiske tavleløsning og algoritmeoppgaver under intervjuer for ansettelse av utviklere . Industrien som har oppstått for å preppe folk på den type enkeltproblemer, prestasjonsangst tilknyttet situasjonen og alle de gode kandidatene man går glipp av. Dette gjør hun ved å trekke fram forskning på feltet, intervjuer med utviklere om deres meninger, effekten av slike intervjuer på kvinner kontra menn, hvor avhengig det er av om man er alene kontra med to andre som ser deg og forslag til alternative mer praktiske intervjumetoder man kan bruke på intervjuer. Og eksempler på selskap som ansetter uten å bruke whiteboards.

“From Blender to the Web – the Journey of a 3D Model” var en herlig, entusiastisk dame – Sara Vieira – med masse selvironi. Som tar deg gjennom hvor «enkelt» det er å knytte 3D modeller fra blende opp mot webben i React.JS, ved hjelp av ulike biblioteker man kan importere og eksempler for tweaking. Dette ved hjelp av mye humor og karisma. 3D-figurer fra Blender kan enkelt animeres, og farges samt andre egenskaper kan lett endres. Som hun sa:” Nothing in programming is easy because programming is pain, but it’s not as hard as it seems”.

”How to save the world with javascript”

«Oppna Skolplattformen» har jeg lest om tidligere, og visste ikke at en av hovedutviklerne skulle delta på Nordic.JS. En positiv overraskelse! – les mer her.

Christian Landgren opplevde utfordringer tilknyttet digitalisering i skolehverdagen til sine barn.

Den offisielle nyutviklede skoleplattformen for Stockholm – Skolplattformen – var vanskelig å bruke for foreldrene. Den var også dyr og tidkrevende å utvikle for myndighetene. Landgren – en utvikler – bestemte seg sammen med noen venner å ta saken i egne hender ved å lage en enklere, uoffisiell tjeneste, basert på deres erfaring som foreldre. Disse utviklerne ble motarbeidet av bymyndighetene.

I foredraget nevner han blant annet hvordan man kan spare seg til fant ved å ikke brukerteste, viktigheten rundt åpenhet og etikk som utviklerne må ha et fokus på.

Inntrykk etter konferansen

Som du kan lese, trivdes jeg veldig godt i den boheme atmosfæren, og satt igjen med tonnevis av faglig input, inspirasjon og epifani fra prosjekter hvor man gjorde tabber og ønsket man visste bedre. To dager er kort tid, og på den tiden har man mange foredrag som skal fordøyes.

Jeg kan varmt anbefale denne, og ser ikke bort ifra at jeg også kommer til å stikke på videre Nordic.JS framover.

Det beste tipset jeg kan gi er å gi «nisje»-konferanser en sjanse, og at nisje-felt også kan være brede og være svært gode. Faglig og sosialt.

Mer om Ådne